Miljögifter i ekologiska ägg
Igår larmade tidningen Land om att ”Ekologiska ägg innehåller tre gånger högre halter av miljöföroreningar än konventionella”.
Detta tros bero på att de ekologiskt uppfödda och utfodrade hönorna får fiskmjöl från Östersjön att äta, och det är som vi vet inte det renaste havet på jorden.
Men hur mycket miljögifter innehåller då ekoäggen, och hur mycket har det i så fall ökat?
Enligt Land har halterna dioxin och PCB ökat med 6% på 10 år, alltså en ökning med 6 % (hundradelar) mot vad det var innan.
Ny vet vi som är lite vana att granska sådana här rapporter att skillnader som anges i procent skall vi vara väldigt skeptiska mot.
Vi skall istället titta på de faktiska mätvärdena för att få en rimlig uppfattning om vad det rör sig om.
Gränsvärdet för dessa ämnen i ägg är i Sverige satt till 5,0 pg (pikagram dvs 10 upphöjd till -12 gram), dvs 0,000000000005 gram.
I de ekologiska äggen hade det uppmätts 1,7 pg, dvs 0,0000000000017 gram, dvs långt under gränsvärdet.
Jämförelsevis kan sägas att all fisk från Östersjön innehåller minst 2 pikogram och för det mesta långt däröver.
Detta var då en ökning med 6% från 10 år tidigare, vilket gör att värdet för 10 år sedan bör ha varit lite drygt 1,6 pikogram.
Skillnaden mot för 10 år sedan är alltså mindre än 0,1 pikogram, dvs 0,0000000000001 gram.
Är detta verkligen något att hetsa upp sig över?
Tack, jag har ändrat.
pikogram ska det vara.