Grunderna i lågkolhydratkost Paleo / LCHF

Grunden till all hälsa går genom magen

Varför skall man äta lågkolhydratkost, LCHF, Paleo eller något däråt?
Vad är det för fel på vanlig mat som pasta, potatis och pizza?
Ja det kan man fråga sig, och nu skall jag förklara det för dig.

Vad är vi gjorda för att äta?

Vi har under de 100.000-tals år det tagit oss att bli människor ätit det som vi kunna jaga, fånga, samla ihop och gräva upp.
Eftersom vi har bott den största delen av tiden nära havet innebär det fisk, skaldjur, tång, fåglar, ägg, grodor, svamp, rötter, frukt, nötter och växtdelar vid säsong, vid sällsynta tillfällen hittade vi på något sött som t.ex. honung.
Utifrån denna föda har vi skapats som människor, och i den finns allt vi behöver för att må bra och hålla oss friska.
Denna föda innehåller en stor del naturliga fetter, lagom med naturligt protein och en mindre mängd naturliga kolhydrater, samt alla de vitaminer och mineraler vi också behöver, plus en massa andra saker som också är viktiga för oss.
Alla våra regler- och kontrollsystem i kroppen är anpassade efter denna typ av mat, t.ex. hur vi reglerar vårt blodsocker.

Vad äter vi idag?

De senaste 2-300 åren har vår kost alltmer baserats till stor del på spannmålsprodukter eller andra jordbruksprodukter, vilket betyder stora mängder kolhydrater dagligen, något vi inte är gjorda för hantera.
Som om det inte var nog så har vi de senaste 50 åren dessutom börjat raffinera och förädla våra livsmedel bortom alla gränser, vilket vi absolut inte är gjorda för och inte haft en chans att anpassa oss till på så kort tid.
Dessutom, som grädde på moset, så har vi de senaste 100 åren börjat äta socker i allt större mängder, idag ca 80 kg per person och år, och då pratar vi bara om socker som är tillsatt extra utöver det som redan finns i form av kolhydrater i olika former.

Vad är då problemet?

Vi äter alltså på ett sätt som vi inte är gjorda för att äta, och som vi inte har system och funktioner i kroppen att klara av.
Effekten blir att förr eller senare går vi sönder, systemet orkar inte längre, och då blir vi sjuka i vad som idag kallas det metabola syndromet.
De senaste 30 åren har hälsoproblem som fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, magproblem av olika slag, allergier m.m. fullkomligt exploderat, och både vi själva och sjukvården som får ta hand om allt fler med dessa hälsoproblem går bokstavligt talat på knäna.

Vad kan vi då göra åt det?

För att återfå vår hälsa måste vi tillbaka till den kost som vi är gjorda för att äta, och lämna den kolhydrat- och sockerstinna så kallade mat som blivit det vanliga de senaste 50 åren.
Då ger vi kroppen det den behöver för att bygga allt vi behöver för att kroppen skall fungera som den skall, samtidigt som vi slutar äta saker som gör oss sjuka.
På så vis kan kroppen faktiskt läka eller i alla fall rejält lindra de allra flesta sjukdomar som vi har dragit på oss genom en alltför kolhydratrik kost.
För de allra flesta innebär ett byte till vår naturliga kost en väldigt mycket bättre både fysisk och psykisk hälsa, en normaliserad vikt och ett bättre liv.

Tyvärr så räcker det inte alltid med vanlig mat nu för tiden, då vår mat idag innehåller mycket mindre näring än förr.
För en fullt frisk kropp och hjärna kan det räcka med enbart bra kost, men innan vi har kommit dit så kan man behöva ta kosttillskott av olika slag för att stärka läkningen av kroppen.
Tillsammans utreder vi vad just du behöver utifrån din aktuella hälsosituation.

2 svar

  1. Tony Berglund skriver:

    Då har du kommit helt rätt Anders.
    En kost med lite kolhydrater och istället mer nyttiga fetter håller ditt blodsocker lågt och stabilt, vilket gör gott för din diabetes och för din hälsa i övrigt.

  2. Anders.sellstrom skriver:

    Jag har nog ätit för mycket kolhydrater de senast åren. Detta har gett mig diabetes.
    För två år sedan drabbades jag också av hjärtsvikt

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: