Handla-lista

Att börja med LCHF innebär att man behöver gå och handla lite nya saker, och plocka bort ett antal gamla.

Använd denna lista som stöd för att göra så rätt om möjligt.
Du kommer bara att handla färskvaror i affären, dvs på de avdelningar i affären som oftast ligger i ytterkant:
grönsaksavdelningen, kött/fisk-disken & mejeriavdelningen.
Övriga avdelningar i affären kan du bara gå rakt förbi från och med nu.

Välja alltid ekologiskt/KRAV-odlat om det finns.

Nya saker att handla:

Nyttiga naturliga fetter:

Riktigt Smör (80-85% mjölkfett, resten vatten och något lite protein)
Riktigt smör heter bara ”Smör” och ingenting annat, inte någonting med smör eller med smörolja/smörsmak osv., utan bara ”Smör”, ingenting annat.
Ghee (klarnat smör 100% fett, något nötaktig smak)
Talg/Ister (100% animaliskt kroppsfett, neutral smak)
Raw/Virgin Kokosolja (100% vegetabiliskt fett)
Oliver / Virgin Olivolja (100% vegetabiliskt fett)
Avokado / avokadoolja
Macadamiaolja

Fullfeta mejerier:
Grädde 40%
Creme Fraiche 34%
Fet naturell yoghurt, minst 10% och svensk (Arla, Wapnö m.fl. lokala producenter)

Dåliga fetter (skall slängas om du har hemma):

Alla margariner, fasta som flytande.
Alla övriga växtoljor förutom de ovan, bort med matolja, rapsolja, solrosolja osv.
Agavesirap

Bra kött / fisk / ägg / skaldjur

Eko/KRAV på allt
Bara svenskt kött, helst från gräsbetande djur och från mindre producenter/gårdsbutiker/närproducerat.
Viltkött (älg, ren, hjort osv.)
Vildfångad fisk, ej från Östersjön
Ägg från höns frigående utomhus, gärna från lokala producenter.
REKO eller Bosarp kyckling, eller liknande kvalitét, långsamtväxande frigående utomhus
Vildfångade räkor, kräftor, hummer osv. från livskraftiga bestånd som är fångade på ett bra sätt

Dåligt kött / fisk / ägg att undvika:

Odlad fisk (odlad lax från Norge, odlad fisk från Thailand osv.)
Grisskött generellt (svårt att hitta bra producerat grisskött, men välj i så fall alltid svenskt och ännu hellre från en småskalig producent som låter grisarna gå ute och äta sin naturliga mat).
Broilerkyckling från de stora producenterna
Scampi (odlade jätteräkor)

 

Grönsaker / rotfrukter / svamp att äta:

Ekologiska ovanjordgrönsaker med lågt kolhydratinnehåll:
Blomkål
Broccoli
Grönsallad
Sparris
Purjolök
Zucchini
Aubergine
Vitkål
Grönkål
Rödkål
Brysselkål
Vitlök, röd- & gul lök (högt kolhydratinnehåll men liten mängd och massa andra nyttigheter)
Kålrabbi
Paprika (alla färger)
Svamp (gärna egenplockad)

Rotfrukter med lågt kolhydratinnehåll:
rättika
kålrot (sparsamt då den väger mycket)
morot (sparsamt då den väger mycket)

Grönsaker / rotfrukter / svamp att undvika:

Potatis
Sötpotatis
Bönor
Soja

Frukt & bär

Frukt

Ingen frukt ingår i LCHF, de innehåller idag alldeles för mycket socker och alldeles för lite näring.

Bär

Bär med lågt kolhydratinnehåll (gärna självplockade):
Blåbär
Hallon

Övrigt

Salt & kryddor

Ett bra oraffinerat havssalt, t.ex. Celtic eller Sel Fin de Guarande (finna. bl.a på ICA Maxi)
Seltin (ett specialsalt med mycket kalium i)
Blanda dessa två i förhållande 3/4 havssalt och 1/4 Seltin så får ni Tonys supersalt som ni använder till all saltning ni behöver göra.

Använd gärna färska kryddväxter i maten, allra helst egenodlade.
Annars är ekologiska pulverkryddor också ett bra alternativ.

Nötter

Bra nötter (feta, hög mineralhalt & lågt kolhydratinnehåll)

Paranötter (gärna från Brasilien för lite extra selen)
Valnötter
Sötmandel (mycket magnesium)
Hasselnötter
Macadamianötter

Mindre bra nötter (högt kolhydratinnehåll)

Cashewnötter
Jordnötter (egentligen ingen nöt utan en baljväxt)

%d bloggare gillar detta: