Om mig

Min bakgrund

Jag heter Tony Berglund, är numera lite drygt 50 år gammal, och här är min hälsohistoria i korthet och skälet till att jag ägnar stor del av mitt liv åt detta med hälsa och vad vi kan göra för att bibehålla den.

Jag var precis som alla andra till för snart 10 år sedan, jag brydde mig inte så mycket om vad jag stoppade i mig, åt som alla andra lite blandat hemlagat, hämtmat, och ute på restaurang på luncherna.
På helgerna blev det lite mys med sötsaker och annat, som ju är det vanliga utan att man tänker mer på det.

Det som hände var att jag träffade en ny kvinna, min nuvarande fästmö, som har en fast tro på att man skall hjälpa andra om och när man kan, och ett sätt att göra det på är t.ex. att gå och lämna blod.
Sagt och gjort, jag gick och skulle lämna blod, men det fick jag inte för jag hade för högt blodtryck tyckte sköterskan.
Jag kommer inte ihåg exakt vad jag hade då, men jag har för mig att gränsen för undertrycket var 90 och jag låg väl på 95-100 nånstans.
Väl tillbaka på kontoret och vid fikabordet på fikarasten så nämnde jag detta för kollegorna, och en av killarna sa att han hade också högt blodtryck, men det är inga problem sa han, då går man bara till doktorn så får man ett piller mot det.

Orsak och verkan

Jaha, tänkte jag, det lät ju smidigt, men samtidigt började kugghjulen snurra i mitt ingenjörshuvud.
Det här måste ju bero på någonting, det måste ha en orsak, och om det har en orsak så måste det gå att åtgärda.
Så jag satte mig ner framför datorn och började söka på högt blodtryck och vad man kunde göra åt det.

Snabbt kom jag in på ett antal sidor som handlade om kostens betydelse för hur vi mår, och ett då ganska nytt begrepp, LCHF, dök upp på sida efter sida, där det sades att om vi äter på det sättet så återställer vi vår normala hälsa och slipper dessutom troligtvis de metabola sjukdomar som är de vanligaste nu för tiden.

Jag har som sagt aldrig tänkt något speciellt på vad jag ätit, därför hade jag heller inga förutfattade meningar om fett och liknande saker, utan från och med dagen efter så satte jag igång att äta LCHF fullt ut.

Kostens betydelse för hälsan

Efter 2 månader var mitt blodtryck normalt, efter 3 månader hade i stort sett alla de små skavanker och stelheter som jag ådragit mig under 25 års fotbollsspelande försvunnit och jag hade dessutom en energi som jag inte hade haft på många år.
Som en bonus hade jag dessutom efter 4 månader gått ner från 108 till 92 kg, vilket ju så klart också gjorde livet mycket lättare.

Självklart blev jag, som så många andra som provat LCHF, Paleo, eller annan lågkolhydratkost, väldigt entusiastisk och ville så klart berätta detta för andra i min omgivning, men det var ju lättare sagt än gjort.
De flesta ville inte väckas ur sin törnrosasömn, utan litade mer på vad Livsmedelsverket rekommenderade och vad läkarna sade, trots att de sakta men säkert blev sjukare och sjukare och antalet pillerburkar i medicinskåpet där hemma bara blev fler och fler.

Utbildningar

Jag förstod ändå att detta är en kunskap som måste spridas på alla sätt som det är möjligt, så efter ett par års självstudier så tog jag nästa steg och läste till Certifierad Kostrådgivare LCHF hos Anna Hallén Utbildningar 2014.
Efter det drog jag tillsammans med Eva-Lotta Ryd igång en kursverksamhet som vi kallade Mat För Bättre Hälsa, där vi höll en hel del olika onlineutbildningar med olika inriktning.
För ett drygt år sedan så var det dags för nästa steg och jag har under 2018 utbildat mig till Funktionsmedicinsk Terapeut hos Paleo Institute, för att med vetenskapliga metoder kunna gå på djupet och på riktigt kunna hjälpa de som dragit på sig en eller flera metabola sjukdomar, tillbaka till en normal hälsa och ett fungerande liv.

Jag jobbar nu med individuella hälsokonsultationer med funktionsmedicinsk grund, med utbildningar i olika sammanhang och med föreläsningar med olika inriktning inom området.
Läs gärna vidare under respektive rubrik här på sidan för mer information om de olika tjänsterna jag jobbar med.

Välkommen!

Jag på LCHF-träffen i Säffle 2016

2 svar

  1. Tony Berglund skriver:

    Då har du kommit helt rätt Anders.
    En kost med lite kolhydrater och istället mer nyttiga fetter håller ditt blodsocker lågt och stabilt, vilket gör gott för din diabetes och för din hälsa i övrigt.

  2. Anders.sellstrom skriver:

    Jag har nog ätit för mycket kolhydrater de senast åren. Detta har gett mig diabetes.
    För två år sedan drabbades jag också av hjärtsvikt

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: