Goda hemmagjorda köttbullar

Hemmagjorda köttbullar
Hemmagjorda köttbullar
Hemmagjorda köttbullar

Till jul & nyår så brukar det finnas lite tid över att göra lite mer egna grejor än bara det vanliga man gör till vardags, och då är så klart egna hemmagjorda köttbullar en favorit.

Här ett enkelt recept som jag lånat av Anna på Annas LCHF och modifierat lite.

Ingredienser för ca 25 normalstora köttbullar:
500 gram köttfärs (gärna KRAV och REKO, ju bättre kvalitet på färsen ju bättre smakar det)
1 stor gul lök
1 ägg
1 dl fullfet grädde
1 tsk salt (gärna ett bra oraffinerat salt)
1-2 krm peppar (jag brukar ta kryddpeppar för att få lite mera tyngd i smaken)

Finhacka löken först.
Blanda sedan allt i en stor bunke till en jämn smet.
Rulla köttbullar i den storlek du föredrar, räcker till ca 25 st normalstora köttbullar.
Skölj händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så går det lättare att rulla.

Sedan kan du välja på att antingen steka dem direkt om du skall ha dem direkt, det går ju fortast.
Annars blir de extra saftiga och goda om du kokar dem först.
Koka upp en rätt stor gryta vatten med vatten till hälften ungefär, behöver inte vara så djupt,
bara så att det finns plats för köttbullarna att flyta upp.
Släpp i de rullade köttbullarna i det varma vattnet, och när de flyter upp så är de klara (tar bara någon minut).
Sen kan du steka dem lite snabbt i smör för att få lite färg på dem om du vill äta dem direkt,
eller så fryser du in dem i lagoma mängder för att ha till sen.

Kompletteras lämpligtvis med hemmagjord rödbetssallad till julbordet, eller en mustig gräddsås som du gör på stekspadet till vardags.

Ät & njut av bra och nyttig mat!

%d bloggare gillar detta: