Lågkolhydratkoster

Det finns numera ett antal olika låghydratkostvarianter och protokoll, som baseras på mer eller mindre korrekta näringsfysiologiska grunder.
Här nedan listar jag de vanligaste och mina tankar och synpunkter om respektive kostvariant.

LCHF (Low Carb High Fat)

Historia
Trots sitt namn är det den svenska varianten på Keto, dvs ketogen/fettbaserad kost.
Namnet myntades först i en diskussionsgrupp av Mats Forsenberg 2006, och blev sedan allmänt känt genom läkaren Annika Dahlqvist, som nästan blev av med sin läkarlegitimation för att hon förespråkade LCHF till sina patienter.

Kostspecifikationer
Enligt de ursprungliga riktlinjerna så skall man äta ca 70-80 E% (energiprocent) nyttigt naturligt främst animaliskt fett, ca 20 E% naturligt protein och 5-10 E% naturliga kolhydrater.
I gram har man definierat att under 20 gram kolhydrater per dag betecknas som strikt, 20-50 gram per dag som moderat, och 50-100 gram per dag som liberalt.

Man skall undvika processad mat och mat med tillsatser i så långt det är möjligt, och även de processade och inflammationsdrivande fröoljorna.

Feta mejerier är ok, och en liten mängd frukt (beroende på kolhydratinnehåll).
Kolhydratfattiga grönsaker är ok, sparsamt med kolhydratrika rotfrukter, sparsamt med nötter, välj kolhydratfattiga sorter.

Paleo

Paleo, eller paleoitisk/stenålderskost, är en kostmodell som skall efterlikna den kost vi åt på stenåldern då vi var jägare och samlare.
Paleo är normalt åt det ketogena hållet såsom LCHF, eftersom det inte fanns några större kolhydratkällor på stenåldern, och är i övrigt väldigt likt LCHF förutom ett par viktiga skillnader:

  • Man äter inga mejerier eller jordbruksprodukter, dvs spannmålsmat.
  • Man äter däremot gott om grönsaker & frukt, även en del rotsaker

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.